Malabaila di Canale

Ontdek één van de  oudste wijnbedrijven in Italië (sinds 1362).

Malabaila di Canale

Malabaila di Canale is een van de oudste wijnbedrijven in Italië (sinds 1362), gelegen in de Piëmont iets buiten het centrum van Canale. Het wijnhuis bezit van oudsher een kasteel wat nog steeds gebruikt wordt, alleen niet meer voor het maken van de wijn. Tot 2004 was het kasteel nog in gebruik voor de vinificatie en opslag.  In 2004 is de productie verplaatst naar de boederij ‘Pradvaj’ (betekenis; gereedschap), een oude boerderij te midden van alle wijngaarden, een toegevoegde waarde omdat het de verwerking en het transport van druiven makkelijker maakt.

Het is een klein familiebedrijf die grootse wijnen produceert, ze bezitten 22 hectare aan wijngaarden. Voorheen waren ze alleen beroemd om hun rode wijnen van de Nebbiolo druif en de Barbera, totdat ze in 1985 begonnen met het maken Roero Arneis DOCG, een zeer oude wijnstok. Per toeval omdat ze een aantal trossen witte druiven hadden aangeplant om de vogels aan de trekken, zodat de rode druiven werden bespaard.  Het Roero terroir; rijk aan minaralen, fossielen in wit zand en uitstekend voor het afvoeren van water bleek geweldig te zijn voor de roero Arneis druif. Om de natuur te bevorderen onderhoudt Malabaila de wijngaarden op een duurzame manier, waarbij organische bemesting de voorkeur heeft.

Piemonte

Piemonte, de afkomst van de naam (letterlijk ‘aan de voet van de bergen’) heeft te maken met de ligging aan de zuidkant van de Alpen. Het gebied wordt beschut door de Alpen, is erg heuvelachtig en heeft een ideaal klimaat voor de druif.  Dankzij de hoogteligging koelt het in de zomer ’s nachts goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Door de zuidelijke ligging is het in Piemonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen. De bekende wijnplaatsen Alba en Asti vormen het centrum van de wijnindustrie in de regio. Hoewel Piemonte als omvang het vijfde wijngebied is van Italië, behoort het qua kwaliteit tot de absolute top. De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en alle wijnprocessen op het wijndomein worden beheerd. Het wijngebied kent een grote variatie in druivensoorten. Naar schatting zijn er ongeveer 200 verschillende soorten. Ongeveer 50 worden nog gebruikt voor de wijnbouw, de meeste bekende voor rode wijn zijn de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto. Van de witte druiven zijn Arneis, Favorita en de Cortese druif de bekendsten.

Wijnen van het wijnhuis:

No posts to show. Check posts query.

Neem contact op

Wilt u meer informatie over een specifieke wijn, wijnhuis, proeverij of een heeft u een andere vraag?

Bel of mail mij voor aanvullende informatie.