Castino Wines

Een wijnbedrijf gelegen in het prachtige Piemonte, al generaties lang in de familie.

Castino Wines

Castino wines wordt gerund door Angelo, een gepassioneerd wijnmaker die alleen voor het beste kiest.  Het wijnbedrijf, al generaties lang in de familie, ligt prachtig op de berg met uitzicht op een deel van zijn wijngaarden in Agliano. Door die kleinschalige, traditionele manier van verbouwen houdt hij van dichtbij toezicht op de kwaliteit van zijn ranken. Waarbij de liefde voor de natuur hem behoedt voor onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het oogsten gebeurt vaak in meerdere lichtingen, uiteraard handmatig en in kleine kistjes om het kneuzen van de druiven te voorkomen.

De druiven van elke wijngaard worden afzonderlijk geperst om de specifieke kenmerken van het terroir en het druivenras te behouden.

Piemonte 

Piemonte, de afkomst van de naam (letterlijk ‘aan de voet van de bergen’) heeft te maken met de ligging aan de zuidkant van de Alpen. Het gebied wordt beschut door de Alpen, is erg heuvelachtig en heeft een ideaal klimaat voor de druif.  Dankzij de hoogteligging koelt het in de zomer ’s nachts goed af, wat belangrijk is voor de rijping en smaakontwikkeling van de druiven. Door de zuidelijke ligging is het in Piemonte wel altijd warm genoeg om de druiven goed rijp te krijgen. De bekende wijnplaatsen Alba en Asti vormen het centrum van de wijnindustrie in de regio. Hoewel Piemonte als omvang het vijfde wijngebied is van Italië, behoort het qua kwaliteit tot de absolute top. De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschalig gebleven, mede als gevolg van het afwisselende landschap met heuvels en dalen: grote wijnhuizen van vele honderden hectaren groot zijn hier nauwelijks ontstaan. Daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en alle wijnprocessen op het wijndomein worden beheerd. Het wijngebied kent een grote variatie in druivensoorten. Naar schatting zijn er ongeveer 200 verschillende soorten. Ongeveer 50 worden nog gebruikt voor de wijnbouw, de meeste bekende voor rode wijn zijn de Nebbiolo, de Barbera en de Dolcetto. Van de witte druiven zijn Arneis, Favorita en de Cortese druif de bekendsten.

Wijnen van het wijnhuis:

Neem contact op

Wilt u meer informatie over een specifieke wijn, wijnhuis, proeverij of een heeft u een andere vraag?

Bel of mail mij voor aanvullende informatie.

1